Rośnie popyt na wykończone mieszkania

05.01.2018
Rośnie popyt na wykończone mieszkania Rośnie popyt na wykończone mieszkania
Do łask wracają desenie kwiatowe i to w rozmiarze XXL. Dużą rolę będzie odgrywać oświetlenie.

Deweloperzy zamknęli 2017 rok rekordowymi wynikami. Lokale skupowali inwestorzy, a rodziny zmieniały mieszkania na większe. W mieszkaniach o różnym standardzie można było przebierać. Jakie trendy dojdą do głosu w tym roku? Firmy postawią na wielkie, budowane etapami osiedla czy na kameralne budynki?

Piotr Laszkiewicz, prezes NC Investment, zwraca uwagę, że plany deweloperów weryfikuje m.in. podaż terenów inwestycyjnych. Ważne są też ich możliwości nabywcze. – Mniejsze firmy budują zwykle mniejsze budynki. Klienci chętnie kupują lokale w takich blokach. Łatwiej poznać sąsiadów, łatwiej też zarządzać taką nieruchomością – mówi Laszkiewicz.

Dodaje, że do łask wracają kawalerki. Marta Kasprzak z firmy Duda Development nie ma wątpliwości, że w 2018 roku deweloperzy postawią na mniejsze, typowo inwestycyjne mieszkania. – W ofercie każdej firmy znajdzie się blok z kompaktowymi, funkcjonalnymi lokalami – przewiduje. – Część deweloperów wciąż będzie inwestować w segment premium.

Minimalizm i klasyka

Także Marian Okręglicki, prezes spółki Sawa Apartments, prognozuje, że firmy będą budować głównie mniejsze osiedla oraz niskie budynki. Według niego klienci nie chcą mieszkać w drapaczach chmur przypominających biurowce, w których pracują. – Wielkość kupowanych lokali zależy od celu, jakiemu mają służyć. Apartamenty o powierzchni od 80 mkw. nabywają prywatni właściciele. Mniejsze, 50–60-metrowe lokale wybierają inwestorzy. Transakcje rozkładają się mniej więcej po połowie – ocenia Marian Okręglicki. – Trend utrzyma się także w tym roku.

Sawa Apartments rozpoczyna budowę apartamentowca przy ul. Siewierskiej w Warszawie. Firma zaplanowała 20 lokali od 50 do 280 mkw.

Adrian Potoczek, ekspert Wawel Service, potwierdza, że coraz więcej osób chce mieszkać w kilkupiętrowych blokach na małych osiedlach. – Popularnością cieszą się mieszkania kompaktowe. Nie brakuje jednak chętnych także na duże apartamenty – podkreśla.

Deweloperzy zwracają uwagę na trend wykańczania mieszkań pod klucz. – Gama pakietów wykończeniowych jest szeroka. Firmy architektoniczne stają na wysokości zadania, odpowiadając na potrzeby klientów – ocenia Okręglicki. – Pakiety wykończeniowe wybierają głównie inwestorzy kupujący mieszkania na wynajem. Tacy klienci szukają gotowego produktu.

– Na rynku jest sporo firm zajmujących się wyłącznie aranżacją lokali. Są na tyle konkurencyjne cenowo, że urządzanie mieszkania we własnym zakresie przestaje się opłacać – dodaje Piotr Laszkiewicz. – Poza tym klient dostaje gwarancję na wykonane prace i materiały. Z takimi firmami współpracuje większość deweloperów.

– W Krakowie jednak tylko nieliczne firmy deweloperskie oferują wykończenie mieszkania – zauważa Adrian Potoczek. – A warto pamiętać, że na pakiet wykończeniowy można uzyskać kredyt.

Marta Kasprzak komentuje, że klienci chcą się jak najszybciej wprowadzić do kupionego mieszkania. Często nie mają jednak czasu na samodzielne urządzanie lokalu i pilnowanie ekipy wykończeniowej. – Łatwiej wykończyć mieszkanie dla klienta inwestycyjnego. Wyznacznikiem jest funkcjonalność, minimalizm, klasyka – podkreśla przedstawicielka spółki Duda Development. – Nasza firma stawia przede wszystkim na jakość materiałów oraz użyteczność nieruchomości.

Duda Development na początku 2018 roku wprowadzi na rynek dwie inwestycje. – W centrum Poznania planujemy budynek z ok. 70 mieszkaniami – zapowiada Marta Kasprzak. – Duże osiedle zaczniemy budować w Łodzi.

Kwiaty XXL

– Szeroko pojęty eklektyzm. Nowoczesność i klasyka przenikają się nawet w jednym pomieszczeniu – mówi Piotr Laszkiewicz pytany o trendy w wykończeniówce. – Beton i cegła są często łączone z klasycznymi boazeriami czy sztukaterią – opowiada.

Marian Okręglicki dodaje, że w 2018 roku we wnętrzach modne będą duże wzory liściaste i kwiatowe. – Mają dominować klasyczne granaty, beże i szarości. Najważniejsze jednak, by wnętrze było komfortowe – podkreśla prezes Sawy Apartments.

O trendach kolorystycznych na 2018 rok mówi także Adrian Potoczek. – Według Instytutu Pantone najmodniejsze mają być klasyczny granat, jasna szarość, piaskowy beż i kremowa biel. Na paryskich targach designu Maison & Objet przewidywano, że najpopularniejsze będą perłowe szarości i kolory lnu – wskazuje ekspert Wawel Service. – Do łask wracają desenie kwiatowe i to w rozmiarze XXL. Dużą rolę będzie odgrywać oświetlenie. Lampy mają być także elementem dekoracyjnym, podobnie jak przeszklenia i lustra, które optycznie powiększają wnętrza – opowiada.