Polak pragnie luksusu. Rośnie rynek nieruchomości ekskluzywnych

17.10.2017
Polak pragnie luksusu. Rośnie rynek nieruchomości ekskluzywnych Polak pragnie luksusu. Rośnie rynek nieruchomości ekskluzywnych

Raport KPMG „Rynek dóbr luksusowych” szacuje, że w Polsce mieszka ponad milion osób zamożnych i bogatych. Do 2019 roku ich liczba prawdopodobnie wzrośnie do 1,3 mln, a dochód netto tej grupy sięgnie 220 mld zł. To sprawi, że rynek nieruchomości ekskluzywnych będzie rósł w siłę.

- Polski rynek nieruchomości premium rozwija się od około 10 lat. Powstał w czasach boomu budowlanego (2005-2007), kiedy zakładano pierwsze firmy deweloperskie. Sprzedaż nieruchomości luksusowych z roku na rok jest coraz większa, a same inwestycje mają do zaoferowania coraz więcej. Już nie skupiamy się na świetnej lokalizacji czy dużej powierzchni. Dziś liczy się ekskluzywny komfort – komentuje Adrian Potoczek, dyrektor ds. sprzedaży Wawel Service.

Rynek luksusowych nieruchomości koncentruje się w największych polskich miastach takich jak: Warszawa, Wrocław, Gdańsk, Kraków czy Poznań. Dla zamożnego Polaka wciąż najbardziej liczy się atrakcyjna lokalizacja i metraż lokum, ale równie ważne są przestronne garaże, recepcja, ochrona, wielkość tarasów, czy nazwisko architekta budynku. Najbogatsi natomiast inwestują w nowoczesne systemy i technologie, które pozwolą im w spokoju cieszyć się życiem na wysokim poziomie.

Modne eco life

Wraz z rozwojem nurtu eko i slow life zwiększa się świadomość Polaków. Większość z nas chce prowadzić życie na wysokim poziomie, a komfortowe warunki zapewnić całej rodzinie. Dlatego wiedza dotycząca nowoczesnych technologii energooszczędnych jest coraz obszerniejsza. Domy z wyższej półki zostają wyposażone w kolektory słoneczne, panele fotowoltaiczne i gruntowne wymienniki ciepła. Mieszkania posiadają doskonały mikroklimat dzięki rekuperacji (wentylacja mechaniczna z odzyskiem energii), aby były wolne od alergenów. Wszystko po to, by spełnić najbardziej wygórowane wymagania Polaków.

Pożądany smart home

Dla wielu Polaków luksus oznacza możliwość zdalnego sterowania i monitorowania mieszkania. Systemy smart home rozwijają się dziś prężnie, a kontrola stanu czujników gazu czy dymu przez smartfona i tablet nikogo nie dziwi. Odpowiednia aplikacja i dostęp do wi-fi pozwalają sterować wentylacją pomieszczeń, ogrzewaniem, światłem i urządzeniami RTV. Dlaczego na takie udogodnienia pozwala sobie coraz więcej zamożnych Polaków? Nowoczesne technologie dbają o bezpieczeństwo i znacznie podnoszą komfort domowników.

Zamożni Polacy są gotowi zaczekać nawet kilka lat na nieruchomość w odpowiednim standardzie. Jak podaje raport Luxury Realty Mapa od Poland Sotheby’s International Realty w ubiegłym roku kupiono 2 tys. luksusowych nieruchomości (o wartości co najmniej milion złoty każda). Eksperci szacują, że od 2012 roku wartość rynku ekskluzywnych mieszkań wzrosła o 40%.
– Oferty deweloperów wciąż wzbogacają się o nowe propozycje z zakresu luksusowych nieruchomości. Propozycją dla najzamożniejszych są m.in. Apartamenty Sowiniec w Krakowie, Osada Czorsztyn nad brzegiem Jeziora Czorsztyńskiego czy Biathlon Park w Zakopanem – mówi Adrian Potoczek z Wawel Service.

Powstające w Polsce inwestycje premium nie różnią się od tych budowanych na zachodzie Europy. Dane zebrane przez Economist Intelligence Unit szacują, że w ciągu najbliższych lat staniemy się znacznie zamożniejsi. Polska znalazła się w pierwszej dziesiątce krajów z najwyższym wzrostem osób posiadających majątek o wartości co najmniej 400 tys. zł.

Wawel Service to jeden z czołowych krakowskich deweloperów. W tym roku firma świętuje 25-lecie, a na swoim koncie ma już ponad 3500 sprzedanych mieszkań. W ofercie dewelopera znajdują się zarówno lokale o wyższym standardzie wykończenia, mieszkania pod wynajem oraz nieruchomości komercyjne. Klienci zawsze mogą liczyć na fachową pomoc w uzyskaniu kredytu, sprzedaży starego lokum oraz wykończeniu i aranżacji nowego mieszkania.

Więcej na: kgm.pl